Kategorier
Uncategorized

Klippböcker

Det här hände på den 2:a träffen, ett 15-tal kom. Det flesta från Skolbyggnadens nära omgivning, men vi fick besök både från Ykullen, Lilla Mosstorp och Sävsjöfallet.

Konstaterar att intresset för klippböcker är större än för än hemsidor. Gjorde ett tappert försök att berätta lite om TUG:s hemsida Tiveden.nu och hur man hittar till underrubriken Bibblan. Anita, från Larssonsgården berättade att hon flyttade dit 1961 och på de tiden fanns det flera affärer i Sannerud. Den första affären startades förmodligen under mitten av 1870-talet. Någon undrade hur länge Gästgivaregården varit bruk. Har tittat i Ingemar Wikenrosboken om Sannerud och läser där att lagen om gästgivarskjuts upphörde 1933.

Wikenros bok, Sannerud – kyrkplats – sockencentrum- turistmål. En västgötaby i Tivedsbygd, tar jag med till vårt möte nästa vecka. I boken finns nog svaren på våra frågor.

Kategorier
Uncategorized

Man får väl ställa upp

En glesbygdsfars av Adde Malmberg . En föreställning äger rum på Sjöängen den 21 mars kl. 19-21.20. kostar 345 kr –

Här är ett erbjudande från Askersunds riksteaterförening –

Bjud med dig din vän på en rolig kväll och köp 3 för 2. Ska vi gå några tillsammans?

Läs mer på Vist Askersund

Kategorier
Uncategorized

25-talet kom

Kommer , kommer inte – ja, vi visste ju inte hur det skulle gå. Vi hann knappt ställa i ordning förrän de första besökarna kom. Ända till Uggletorp hade rykte nått om biblioteket. Vi fick bära in fler och fler stolar – det angenämt jobb. Det bläddrades i klippärmar. Ringen av stolar runt bordet blev allt vidare. Ulla berättade lite om verksamheten och hoppades på många förslag på vad som skulle hända nästa vecka.

Vi fick besök från kommunbiblioteket i Laxå – en bibliotekarie med en kartong med nya fräscha böcker. Det fanns många barnböcker i lådan.
Så vi hoppas på besök från förskolan som finns en trappa ned.

Det fikades, pratades, bläddrades i tdskrifter. En del fyndade i loppisrummet. Någon hittade en bok att läsa hemma och andra tog med några nummer av Hemslöjden att finna inspiration i. Alla uppmanades att tipsa om vad man ville göra i fortsättningen.

Senare på kvällskvisten kom en tivedsbo och med kasse böcker Här fanns på romantik och skräck!

Kul att så många kom!

Kategorier
Uncategorized

Utvecklingsplan för Tived

Hösten 2019 antogs en ny utvecklingsplan för Tived. Berättade om den i ett inlägg på Tiveden.nu den 19 november. Lägger ut en länk till den igen då många inte fått fatt på den. Den finns på Laxå kommuns hemsida Utvecklingsplan för Tived Läs och begrunda!

Läs och också den utvecklingsplan som TUG tidigare gjort.

Kategorier
Uncategorized

Aspludd

Aspludd finns med i 2019 års nyordlista. Aspluddet föll ned över allt förra året. Nu gror nog alla tusentalsfröna i våra trädgårdar. Det var inte bara asparna som fröade av sig. Har aldrig sett så mycket björkfrön. De bara drösade ned i stuprännorna som var helt igenproppade.

Om nyord kan man läsa i Språktidningen. Där finns också Språkpolisen Staffan Dopping som spanar i året första nummer. ”Gunnar var inte sträng mot låneord”

Wikipedia – Gunnar Sträng

Kategorier
Uncategorized

Nygammal mötesplats

Välkommen till Bibblan i Skolbyggnaden i Tived Biblioteket – en mötesplats för gammal och ung i Tived! Öppet onsdagarna 15 januari – 13 maj 2020 kl. 14.00 – 17.00

Under årens lopp har det funnits en önskan om att kommunen skulle göra något för seniorerna i Tived. Nu gör utvecklingsgruppen ett försök att med stöd av kommunens Tivedspeng hålla biblioteket öppet under 18 onsdagar i vår. Själva seniorverksamheten kan drivas som i studiecirkelform. Vi vill gärna samarbeta med förskoleverksamheten som finns i Skolbyggnaden. Vi diskuterar ett samarbete med kommunbiblioteket i Laxå.

I övrigt sker arbetet i ideell form. Fika och annan förtärning kan man köpa till självkostnadpris.

Huvudpunkten i utvecklingsgruppens satsning är att skapa en mötesplats där alla kan träffas – umgås och över en kopp kaffe. Tillsammans planerar vi vad som ska hända på onsdagarna.

Några exempel vad vi kan hitta på eller kan få hjälpa med:
Gå på omvärldsspaning på Internet – gammalt och nytt -Tiveden.nu, Tiveden.se, Tivedenfinnar.se –

Bläddra i klippärmar och minnas tider som gått.
Röra på både kropp och huvud – sitt och hjärngympa, göra en Kiruna, korsordshjälp, tipspromenader, byta blomskott, trädgårdstips…

Det här görs på försök och vår förhoppning är att det blir välbesökt.  Utan besökare – så slår vi igen!

Med vänliga hälsningar från Tiveds utvecklingsgrupp

Kategorier
Uncategorized

Hej Tivedsbor!

Välkommen till Bibblan – en ny hemsida/blogg för vårt bibliotek som finns i Skolbyggnaden i Tived.